Direct contact telefoon 06-13012483 facebook twitter linkedin

Seasons Full Service Internetbureau

Neem contact op

Google bouwt datacenter in Eemshaven

Vrijdag 26 september 2014

Goed nieuws voor de provincie Groningen, in het uiterste noorden van ons land wordt gebouwd aan een spiksplinternieuw datacenter van Google in de Eemshaven. Het center komt vol met servers te staan, die de zoekmachine nog verder moeten versnellen de komende jaren. Vorige week stond het terrein waar het datacenter moet komen nog vol met wortels, terwijl nu de eerste vrachtwagens aankomen om het grootste datacenter van Google in Europa op te bouwen. Er is niets voor niets gekozen voor de Eemshaven, volgens een woordvoerder van Google heerst er een uiterst geschikt klimaat voor de servers van het megabedrijf. Niet alleen is het weer er zeer gunstig, ook de grote hoeveelheid beschikbare elektriciteit zorgde voor de keuze van Google voor de Eemshaven.

Helemaal onverwacht is de komst van Google naar Groningen niet. Het havenbedrijf Groningen Seaports liet afgelopen periode al doorschemeren dat er een grote investering aan zat te komen voor de Eemshaven. Volgens Groningen Seaports is de investering niet alleen voor Noord-Nederland van groot belang, maar ook op nationaal en zelfs internationaal gebied gaat men profiteren. In totaal gaat het om een bedrag van zeshonderd miljoen euro. Overigens verklapte minister Kamp van Economische Zaken tegenover de NOS vandaag, dat er vermoedelijk nog meer investeringen aan zitten te komen in de Eemshaven.

Niet alleen zal de zoekmachine sneller worden, ook levert de bouw van het gigantische datacenter de komende jaren werk op voor zo’n duizend mensen. Wanneer de bouw is afgerond is er nog eens permanent plek voor honderdvijftig mensen. De openingshandeling voor de bouw van het datacentrum werd dinsdag verricht door Minister Kamp zelf, bijgestaan door onder meer de burgemeester van de gemeente Eemsmond en een woordvoerder van Google. De komst van Google naar Nederland ging niet vanzelf, de Nederlandse overheid heeft zich de afgelopen periode flink voor de keuze van Google moeten inzetten. Onder meer het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) waren hier zeer actief bij betrokken bij dit proces. Google hoopt dat het datacenter vanaf begin 2016 in gebruik kan worden genomen.  

Het is overigens niet voor het eerst dat Google kiest voor de Eemshaven, momenteel staat er al een datacenter van honderdduizend servers. Een klein center vergeleken met het toekomstige complex, dat zo’n 70 hectare in beslag zal nemen. Het huidige datacenter omvat een hectare.

Nieuws

meer nieuws


Twitter