Direct contact telefoon 06-13012483 facebook twitter linkedin

Seasons Full Service Internetbureau

Neem contact op

Kill your darlings

Donderdag 20 november 2014

Schrijven is niet alleen schrappen in die zin dat je overbodige informatie uit een tekst weg moet laten. Soms is het nog veel vervelender en moet je als schrijver echt streng tegen jezelf zijn. Hoe goed een zin of alinea ook is, soms werkt een perfecte zin je juist tegen. De Amerikaanse schrijver William Faulkner had dit ontzettend goed in de gaten toen hij het motto “kill your darlings” lanceerde. In het kort komt het er op neer dat je soms je lievelingszin uit een artikel moet halen.

Een writersblock heeft soms maar te maken met één zin
Als je echt niet verder komt zijn er drastische maatregelen nodig. Daarom is in zulke gevallen de term kill your darlings ook zo sterk. De enige manier om verder te komen is soms simpelweg de deleteknop. Als een schrijver eenmaal de moed heeft gehad om zijn darling uit de tekst te halen merkt hij vaak dat hij weer verder kan en, hoe paradoxaal ook, de tekst alleen maar beter wordt.

Soms heb je hulp nodig

De meeste schrijvers hebben moeite om afscheid te nemen van hun darlings. Dat is logisch ook. Een eerste ingeving lijkt vaak de beste. Toch mogen ze de tekst niet verzwakken. Heb je als schrijver niet het lef om afstand te doen van je favoriete stuk, vraag dan een kritische collega om je te helpen. Je kan natuurlijk ook de schrijvers van Tekstbureau Proefteksten om raad vragen. Proefteksten.nl is onderdeel van Seasons Full Service Internetbureau. Darlings killen doen we graag voor je.

 

Nieuws

meer nieuws


Twitter