Direct contact telefoon 06-13012483 facebook twitter linkedin

Seasons Full Service Internetbureau

Neem contact op

Onjuist spatiegebruik

Dinsdag 18 november 2014

Iedereen die weleens (lange) teksten leest komt wel eens zaken tegen waarvan je denkt: volgens mij klopt hier iets niet. In veel van deze gevallen heeft dit te maken met onjuist spatiegebruik. Dit komt voor als verschillende woorden die op zichzelf een betekenis hebben deel uitmaken van een samenstelling. Een voorbeeld hiervan is het woord hogedrukspuit. Dit is duidelijk één woord dat dus volledig aan elkaar geschreven moet worden. Veel mensen kiezen er echter (onbewust) voor om dit woord uit elkaar te trekken. Hogedrukspuit wordt dan: hoge druk spuit. Een duidelijke fout. Helaas hebben veel spellingcheckers op pc’s moeite met lange samenstellingen. Zij constateren een fout terwijl die er vaak niet is.

Gebruik van een liggend streepje

In bepaalde gevallen wordt een woord wel aan elkaar geschreven maar wordt er voor de duidelijkheid (en omdat het taalkundig juist is) gebruik gemaakt van een liggend streepje. Deze manier van schrijven komt met name voor als een deel van het woord een merknaam betreft. Bij hele lange woorden mogen er overigens voor de duidelijkheid liggende streepjes worden toegevoegd, maar dit hoeft niet.

Spatiegebruik in SEO-teksten

In sommige gevallen “knippen” schrijvers lange woorden los om op die manier beter gevonden te worden in zoekmachines. In zulke gevallen wordt er dus bewust gebruik gemaakt van onjuist spatiegebruik om de ranking in bijvoorbeeld Google te verbeteren. Taalkundig is dit nog steeds fout, maar in sommige gevallen heiligt het doel de middelen.  

Nieuws

meer nieuws


Twitter