Direct contact telefoon 06-13012483 facebook twitter linkedin

Seasons Full Service Internetbureau

Neem contact op

Redigeren is geen corrigeren

Maandag 14 april 2014

Bij het schrijven van een tekst is het bijna onvermijdelijk dat er gedurende het proces foutjes in je schrijfsels sluipen. Waar gewerkt wordt worden nu eenmaal fouten gemaakt. Veel schrijvers van teksten hebben een ‘blinde vlek’ voor hun eigen fouten. Ook al kijk je een tekst verschillende keren na, de fouten vallen je niet op. Om te voorkomen dat een tekst wordt gepubliceerd terwijl er nog fouten in staan is het belangrijk om de tekst door een ander persoon na te laten kijken. Op deze manier kan diegene de fouten uit de tekst halen.

Redigeren is geen corrigeren

De termen redigeren en corrigeren worden vaak door elkaar gebruikt als er wordt gesproken over het checken van een tekst. Dit is niet terecht. Redigeren is een uitgebreidere vorm van het verbeteren van een tekst dan corrigeren. Bij redigeren wordt er gekeken naar de stijl, de zinsopbouw en de consistentie van de tekst. Uiteraard wordt er daarnaast de nodige aandacht gegeven aan de juiste spelling en het naleven van de grammaticale regels. Dit laatste gebeurt ook bij het corrigeren van een tekst.  

Wat is de winst van een redigeerronde?

Wanneer je een tekst schrijft maak je gebruik van jouw eigen stijl en zo hoort het ook, dat maakt je teksten uniek en persoonlijk. Toch zit hierin ook direct een valkuil. Zo kan het gebeuren dat je jargon gebruikt dat voor jou heel vanzelfsprekend is, terwijl de lezer er geen snars van begrijpt. Deze valkuil wordt bij het redigeren van de tekst opgemerkt en aangepast. Tijdens het redigeren wordt er daarnaast gekeken of de tekst consequent en qua opbouw goed in elkaar zit. Is dit niet het geval dan wordt dit aangepast.

Nieuws

meer nieuws


Twitter